Tags
merkstrategie
Datum
13 jan 2024
Lees in
4 min
Als brand designer weet je hoe tijdrovend revisierondes kunnen zijn. Ze vertragen het proces, kosten extra energie en kunnen leiden tot frustraties bij jou en je klant. Vooral als het er heel veel worden. Minder correctierondes betekent niet alleen een efficiënter proces, maar ook tevredener klanten en een strakker eindresultaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je de revisies beperkt zonder je klant het gevoel te geven dat ze te weinig invloed hebben? Ik neem je mee in de praktische strategieën om revisierondes te minimaliseren en tegelijkertijd je klant mee te nemen in een proces waarin keuzes helder en onbetwistbaar zijn.
Presentéér je voorstel
Met presenteren, bedoel ik: presenteren. Dat kan online of in een fysieke ruimte, maar presenteer daadwerkelijk je voorstel. Flikker het niet via de mail over de schutting — presenteren die handel!
Door je voorstel te presenteren, zorg je ervoor dat je precies kunt vertellen wat je wilt vertellen terwijl je daarbij ook in de hand houdt wat de klant op dat moment ziet. Daarbij zie, voel, merk je een eerste reactie en kun je eerste vragen van je klant meteen sterk beantwoorden en twijfels wegnemen.
Stop met het presenteren van meerdere voorstellen
Meerdere voorstellen presenteren voelt veilig. Je geeft je klant meerdere opties dus er zit waarschijnlijk wel eentje bij waar ze enthousiast van worden, toch? Zo werkt het in de praktijk niet echt. Is mijn ervaring.
Ik weet dat er veel designers zijn die meerdere ontwerpvoorstellen presenteren. En a long time ago presenteerde ik zelf ook nog wel eens drie voorstellen. En wat er toen gebeurde, was dit…
"Kunnen wij het logo van voorstel 1 nog zien met de kleuren van voorstel 3?" en "Als je de kleuren van voorstel 2 nou wisselt met het lettertype van voorstel 1, dan matcht dat heel goed met het logo van voorstel 3. Kun je dat aanpassen?" Waarna ik niet weet wat ik hoor want: zo had ik dat niet bedoeld!!!! Maar toch doe ik het braaf want ja: de klant wil dit. En dat klant betaalt mij om dit te doen. En de klant moet blij zijn.
Dit soort verzoeken lijken onschuldig. Maar ze stapelen snel op. Want deze eerste vraag van kleurenwissels, is vaak pas het begin. Al die voorstellen zien, is een belangrijke reden die ervoor zorgt dat klanten keuzestress krijgen en het aantal correctierondes toeneemt.
Door terug te gaan naar één goed doordacht voorstel kun je dit voorkomen. Dit vraagt wel om een sterke fundering van je ontwerp.
Hoe presenteer je één voorstel die meteen raak is?
De tijd die je normaal gesproken stopt in het creëren van drie voorstellen, kun je nu gebruiken voor één voorstel. Dat betekent dat je tijd hebt om een heel erg sterk doordacht concept te ontwikkelen op basis van een stevige strategie.
Om die strategie te vormen, onderzoek je eerst grondig. Verdiep je in de klant, de doelgroep en concurrentie. Houd zo nodig een of meerdere workshops om informatie op te halen. Als je jouw keuzes baseert op strategisch inzicht, zal jouw voorstel aansluiten bij de doelen van de klant en kun je hier altijd naar terug refereren.
Een sterke tool om aan het begin van het traject informatie op te halen van je klant, is The Brand Discovery Questionnaire. Deze vragenlijst bevat 85 steengoede vragen over o.a. concurrentie, doelgroep, de markt, aanbod, cultuur, sentiment, ambities en naamsbekendheid. Je kunt deze vragenlijst opsturen naar je klant of gebruiken in een gesprek. De antwoorden vormen een goede basis om een strategie te vormen. Klik hier om er meer over te lezen.
Je klant nog beter meenemen in je ideeën
Bedenk je dat je klant waarschijnlijk een kleiner verbeeldingsvermogen heeft dan jij. Om te zorgen dat je klant helemaal enthousiast wordt van jouw ene voorstel, is het slim om een ruime hoeveelheid beelden te laten zien die aansluiten bij de werkelijkheid en de belevingswereld van de klant prikkelen. Je klant ziet niet wat jij ziet, dus moet je je klant helpen en meenemen in wat jij allemaal al voor je ziet.
Presenteer dus niet alleen sec een zwart logo op een witte achtergrond of andersom, laat het logo tot leven komen op andere uitingen. Hoe komt de gehele huisstijl tot leven op een poster, flyer, website? Maak gebruik van fotorealistische, hoogwaardige mockups om je ontwerpen in de context te laten zien waarin het gebruikt zal worden. Zo komt het merk echt tot leven voor je klant en ziet hij of zij hoe het gaat werken.
Bereid je klant voor en stel duidelijke verwachtingen
Communicatie is key. Communiceer vantevoren het proces dat je met je klant gaat afleggen en hoe de planning eruit ziet. Laat je klant begrijpen waarom je één voorstel presenteert en hoe dit ook je klant (niet jou!) tijd en moeite bespaart. Spreek af hoeveel revisierondes er bij je traject zijn inbegrepen en wat er gebeurd als er een extra revisie wordt aangevraagd. Het is belangrijk dat de klant vertrouwen heeft in je expertise, en dat begint met goede, professionele communicatie.
Heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Houd de lancering van The Client Toolkit in de gaten. Hierin rijk ik je alle tools aan om de communicatie en het proces tijdens je branding trajecten soepel te laten verlopen. Inclusief dashboard en projectplanning en mijn volledige werkwijze om meer grip te krijgen op je klanten en projecten. Dat zorgt voor een optimale klantbeleving — dus extra blije klanten die jou in hun netwerk zullen aanraden. Én een extra blije jij: zonder de frustratie van 26 revisierondes en ander onbetaald werk.