Tags
klanten
werkwijze
Datum
24 jan 2025
Lees in
3 min
Er is niets frustrerender dan vastlopen in eindeloze discussies met je klant over wat "mooi” of "lelijk” is... Toch? Want als designer weet jij dat design meer is dan alleen een esthetische keuze; het is een strategisch middel om de doelen van een merk te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw klanten dat ook begrijpen en hoe voorkom je discussies die nergens toe leiden? Ik geef je praktische tips om discussies over smaak te minimaliseren en je klant mee te nemen in een proces waarin ontwerpkeuzes logisch en onbetwistbaar worden.
Begin met een strategie
Als je een nieuwe opdracht krijgt duik je het liefst meteen je ontwerpprogramma's in. Toch? Je wilt ontwerpen, aan de slag! Er is alleen één 'maar'. Een goed ontwerp is niet slechts een mooi plaatje. Een goed ontwerp begint niet in Photoshop of Illustrator, maar bij een diepgaand begrip van de organisatie en de doelgroep. En niet zonder reden. Als jij én de klant allebei helder voor ogen hebben waar het merk voor staat, wat het moet uitstralen, wie de ideale klant is en welke doelen jullie willen behalen, wordt het makkelijker om keuzes voor het ontwerp te maken en te onderbouwen.
Hoe doe je dat?
Het allerbelangrijkste: door onderzoek te doen. Stel scherpe vragen over het merk, de missie, visie en kernwaarden. Maar vraag ook door over andere zaken die betrekking hebben op het merk. Zoals de doelgroep en de concurrentie. Welke doelgroep gaan we bedienen? Wat vindt de doelgroep aantrekkelijk en overtuigend? Zijn de huidige klanten onderdeel van deze doelgroep? En hoe ziet de concurrentie eruit?
Door de focus op de doelgroep en concurrentie te leggen, haal je de discussie weg bij de persoonlijke voorkeuren van de klant. Ontdek wat de klant wil bereiken en waarom, en gebruik dit om een sterk ontwerp te maken.
Onderbouw je keuzes
Je klant schakelt jou in als expert. Gedraag je daar ook naar! Voorzie je klant van advies en niet alleen van gehoorzaamheid. Onderbouw je ontwerpkeuzes met feiten en strategie, neem de klant mee in de psychologie van je ontwerp. Laat zien hoe kleur, typografie en vormen bijdragen aan de merkboodschap. Vertel over je concurrentieanalyse. Toon aan hoe jouw ontwerp zich onderscheidt van concurrenten en past binnen de markt. En leg vervolgens uit hoe jouw ontwerpkeuzes doelgericht bijdragen aan de ambities van het merk.
Door deze onderbouwing verschuift de focus van "mooi” of "lelijk” naar effectief en strategisch. En zo zul je niet zo snel een discussie krijgen over smaak.
Neem de klant mee in het proces
Veel klanten begrijpen niet hoeveel werk er in het ontwikkelen van een merk zit en dat het ontwikkelen van een merk meer is dan de vormgeving. Neem ze daarom stap voor stap mee in je proces. Dit geeft hen vertrouwen en zorgt ervoor dat ze zich betrokken voelen.
Om je klant mee te nemen in het proces, kun je bijvoorbeeld verschillende sessies inplannen die je klant gedurende het traject begeleiden. Plan bijvoorbeeld een kick-off om de klant (en alles d'r op en d'r aan) te leren kennen. Leg hierin ook je werkwijze uit en laat zien uit welke stappen die allemaal bestaat. Zorg ervoor dat je wat stapjes inbouwt tussen begin en eindresultaat. Bespreek bijvoorbeeld moodboards om de klant mee te nemen in het proces en meer onderdeel te maken van het eindresultaat. In kleine stappen overtuigen werkt.
Stel grenzen en voorwaarden
Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Communiceer vooraf hoeveel revisierondes er zijn en wat de impact is van extra wijzigingen. Geef aan dat smaak subjectief is, maar dat jouw ontwerpkeuzes gebaseerd zijn op strategie en jouw expertise.
Gebruik een briefing: Een goede briefing vormt de basis voor alle keuzes in het traject.
Zet afspraken op papier: Leg vast wat het doel is van het project en waar het ontwerp aan moet voldoen.
Communiceer professioneel: Laat je niet meeslepen in emotionele discussies. Blijf zakelijk en houd focus op het grotere plaatje.
Gebruik tools die jouw proces versterken
Een sterke start van jouw traject is cruciaal om discussies te voorkomen. En door een steeds eenzelfde werkwijze toe te passen, richt je jouw trajecten efficiënt in. Als je die eenmaal hebt, heb je een stevig fundament om mee te werken.
Hoe zo'n traject eruit ziet? Denk bijvoorbeeld aan het versturen van bepaalde update e-mails op specifieke momenten in het traject, werk binnen een dashboard waar de klant updates kan zien en je van feedback kan voorzien, en werk met een sterke set vragen aan het begin van het traject om de juiste informatie bij de klant op te halen.
En hoe zorg je er nou voor dat je niet meer met je klant in discussies over "mooi" en "lelijk" beland? Gebruik aan het begin van je traject een sterke vragenlijst om ultiem inzicht in de organisatie van je klant te krijgen. Daarmee onderbouw je je ontwerpkeuzes strategisch en worden revisierondes sterk beperkt. Ben je daarnaar op zoek? Dan is The Brand Discovery Questionnaire iets voor jou. In dit document van 85 vragen zit ook DE vraag die ervoor zorgt dat jij de discussie over mooi of lelijk niet meer hoeft te voeren. Omdat jouw klant begrijpt dat smaak er niet toe doet. Een uitkomst, kan ik je vertellen. Je kunt de vragenlijst opsturen en laten invullen, maar ook gebruiken tijdens je kick-off. Klinkt dit interessant? Hier vind je meer informatie.
Zou jij je hele proces willen stroomlijnen? Houd dan de lancering van The Designer Client Kit in de gaten. Dit is echt iets voor jou als je wilt weten hoe je de verwachtingen van je klant blijft managen op een professionele manier.